Hoofdmenu

Recent Comments

Maaike: Goed bezig!! Kan je een paar flesjes bewaren tot ...
peter: Hoi BEER, Van Harte met dit mooie resultaat ! H...
Edwin: Lekker bezig jongens. Het was zeker leuk om een ke...

Categorieën

peter

peter

Gisterenavond was het zover, de Natte Klets moest op op de fles ! De laatst gebrouwen Venneper Pale Ale en de Barley Wine waren allebei uit hun primaire gisting gelopen, reeds  1 keer geheveld en geruime tijd gelagerd  dus tijd voor de fles. Eerst zorgvuldig alle flessen spoelen, 10 kratten maar liefst, en vervolgens de suiker erbij voor de secundaire gisting.

Onder toezicht oog van de voltallige raad van kommissar en onze materieel sponsor hebben de brouwmeesters als eerste de Venneper Pale Ale, als vanouds herkenbaar aan de alom bekende metallic blauwe dop, en vervolgens de Barley Wine, herkenbaar aan de Old Oak bruine dop op fles gebracht.

Ondanks dat de temperatuur in de Klets redelijk op niveau is gekomen, met dank aan door Shrek’s tapijtpaleis gesponsorde petroleum kachel, is er toch voor gekozen het geheel op te slaan op kamertemperatuur met als doel de secundaire gisting snel op druk te krijgen.

De Klets voorraad is aan het op raken, dus we kunnen niet wachten. Laat het gistingsproces zijn werk maar doen ! Met een week of 3 volgen de eerste proefsessies, we houden onze trouwe volgelingen op de hoogte.

 

Natte Klets zit op de fles !

 

Na de “hopshop” actie van 5/5/15 is 8/5/15 een deel van de merchandise verwerkt tot Blauwe Dop V3.0.

Blauwe Dop V2.0 was al een uitermate geslaagde HPA (IPA uit Holland) maar toch zit er wederom verbeterpotentie in. De verbetering dient te worden gezocht in verzachting van “het bittertje” achteraf. Hier houdt je van of je vindt het te……besloten is te experimenteren met twee andere hopsoorten in aangepaste dosering, verdere parameters houden we onveranderd. Hiermee trachten we deze nuance achteraf te reduceren / transformeren.

Na een drukke brouwavond, met tijdelijke afwezigheid van de brouwmeester t.g.v. calamiteit op de zaak, kon de klets om 00:35h uiteindelijk ter gisting worden geplaatst.  (dit dankzij de til hulp van de commissaris). Inclusief de inmiddels beproefde dry-hop met de knikkerzak gaan we komende week het primaire fermentatie proces zijn werk laten doen…………..

De stijgende lijn van de HPA wordt voortgezet !

(Tijdens het brouwproces hebben de brouwmeesters en consorten diverse concurrent bieren getest. Eerlijk is eerlijk, hier zit ook lekker bier tussen. Maar opvallend is ook dat er diversen bieren in de schappen staan die het predikaat “Smaakvol” niet zouden mogen dragen……..daarover later meer)

 

 

Afgelopen vrijdag is besloten om het gember bier af te vullen. Het bier heeft haar eerste gisting goed doorstaan en de smaak van het premature gerstenat is prima ! De 150gr. gemberknol heeft haar werk gedaan.  Uiteraard met de gisting op de fles het bier haar ware karakter meegeven, maar daar is vertrouwen in.

Het spul is gebotteld met de “rode dop”. De “rode dop” is voor de kenners HET bier van 2014 waar menig BBQ mee is nat gekletst. Zal niet makkelijk worden de “Ur rote dopf” te overtreffen…….maar we gaan het proberen. Ook de “Fassroller” zit gevuld, dus laat hem maar komen die mooie zomer !

Wordt vervolgd.

 

hopbellen-300x225Na een middag ploeteren vanmiddag een mooie partij hopbellen op de kop getikt. Een goed bier begint met de juiste ingrediënten! Vanavond het recept verder vormgeven en vrijdagavond gaan de ketels weer op het vuur. Een nieuwe batch Natte Klets “Holland Pale Ale”, alias blauwe dop met het citrusje aan de voorkant, kan in de maak!