Hoofdmenu

Recent Comments

Maaike: Goed bezig!! Kan je een paar flesjes bewaren tot ...
peter: Hoi BEER, Van Harte met dit mooie resultaat ! H...
Edwin: Lekker bezig jongens. Het was zeker leuk om een ke...

Categorieën

Monthly Archives: mei 2015

Goedenavond trouwe aanhangers van de Natte Klets.

WE DID IT !!! Wij staan met onze Zwarte BE+ER op de shortlist van 7 finalisten bij de verkiezing van “Het Beste bier van Noord-Holland”. Deze shortlist is door een deskundige jury samengesteld na een proeverij in Proeflokaal Arendsnest.
In totaal hebben 36 in Noord-Holland gevestigde brouwerijen een bier voor deze wedstrijd ingezonden. De wedstrijd is uitgeschreven door RTV-NH. Zondag 7 juni zullen de 3 winnaars ergens tussen 15 en 17 uur bekend worden gemaakt tijdens het Noord-Hollands bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar.

Uitzending van de bekendmaking terugzien? Dat kan op uitzending gemist van RTV-NH:
http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/425 (zoek naar de uitzending van 11:00 uur)

Naast een jury beoordeling wordt er ook nog een publieksprijs uitgereikt. Als de Zwarte BE+ER jullie ook bevalt dan doen wij hierbij graag een oproep om alsnog via de volgende link een stem uit te brengen:

Wij zouden blij zijn met jullie stemmen.

Alvast bedankt

BE-ERAfgelopen vrijdagavond was het dan eindelijk zover: we hadden (langverwacht!) bezoek in de Natte Klets brouwerij.

En niet zomaar “bezoek”: het was Edwin van BE+ER. Het brouwproces was al in volle gang toen Edwin arriveerde. De lucht die in de brouwerij hing werd dan ook direct en zonder pardon door Edwin goedgekeurd. Daar waren we uiteraard blij mee!

Nog nieuwsgieriger waren we natuurlijk wat Edwin voor commentaar op onze bieren ging geven. Dat viel gelukkig niet tegen. Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering, maar de ruime voldoende van Edwin kunnen we in onze zak steken. We durven zelfs te stellen dat er een juweeltje tussen zat.

Edwin had ook wat bieren van zijn eigen collectie meegenomen, dus ook daarvan kon volop geproefd worden. Dat eindigde in een diep wederzijds respect, en zoals we wel vaker zeggen: we zouden er zomaar emotioneel van kunnen worden!

Ondanks al dat “geproef” moest er natuurlijk ook nog gebrouwen worden. Onder het strenge maar rechtvaardige toezicht van onze raad van Commissaris (jawel, we hebben er maar eentje) werd een heuse Bayerische Hefe gebrouwen. Die staat sinds vrijdagavond 00:15 te gisten. Volgende week gaat onze Hollandse PA de fles in en kan de Bayerische Hefe geheveld worden. Het zijn drukke tijden…

kalenderFunctionaliteit: daar houden wij bij “de Natte Klets” van. Simpel, eenvoudig en gewoon doelmatig. Geen slap geklets dus!

Vandaar dat vanaf nu onze brouwkalender on-line is: Dan kan je zien wanneer we bier gaan maken. Over functioneel zijn gesproken! Uiteraard ben je als vriend van het Haarlemmermeers Brouwverbond uiteraard altijd welkom. Als je ons gaat verblijden met een bezoek(je) willen we dit wel graag even weten: dan zorgen we dat er voldoende koud staat.

De brouwkalender kan je vinden tussen de tabjes bovenaan, of via deze brouwkalenderlink: klik hier! Zoals je kan zien hebben we al weer een brouwavond gepland: we gaan op de Duitse toer deze maal. Bier volgens het “Reinheitsgebot”!

Gegroet!

Martijn

Na de “hopshop” actie van 5/5/15 is 8/5/15 een deel van de merchandise verwerkt tot Blauwe Dop V3.0.

Blauwe Dop V2.0 was al een uitermate geslaagde HPA (IPA uit Holland) maar toch zit er wederom verbeterpotentie in. De verbetering dient te worden gezocht in verzachting van “het bittertje” achteraf. Hier houdt je van of je vindt het te……besloten is te experimenteren met twee andere hopsoorten in aangepaste dosering, verdere parameters houden we onveranderd. Hiermee trachten we deze nuance achteraf te reduceren / transformeren.

Na een drukke brouwavond, met tijdelijke afwezigheid van de brouwmeester t.g.v. calamiteit op de zaak, kon de klets om 00:35h uiteindelijk ter gisting worden geplaatst.  (dit dankzij de til hulp van de commissaris). Inclusief de inmiddels beproefde dry-hop met de knikkerzak gaan we komende week het primaire fermentatie proces zijn werk laten doen…………..

De stijgende lijn van de HPA wordt voortgezet !

(Tijdens het brouwproces hebben de brouwmeesters en consorten diverse concurrent bieren getest. Eerlijk is eerlijk, hier zit ook lekker bier tussen. Maar opvallend is ook dat er diversen bieren in de schappen staan die het predikaat “Smaakvol” niet zouden mogen dragen……..daarover later meer)

 

 

hopshop_pngHallo allemaal!

Gisteren waren beiden brouwmeesters zowaar een dagje vrij. En denk dan ook niet dat we niets te doen hebben: dan moet er geshopt worden! Nee, niet voor kleding natuurlijk… maar voor de best mogelijke ingrediënten voor een nieuwe creatie.

Het was een flink stuk rijden, maar we hebben ons gisteren uitgebreid en goed kunnen verdiepen in wat er momenteel voor handen is aan mouten, hoppen en gisten. Geen overbodige luxe, want aankomende vrijdagavond gaan we weer brouwen. Na lang ruiken en nadenken gingen we tevreden terug naar huis met exclusieve citra en cascade hoppen in de achterbak.

Dat belooft dus weer lekker te worden: we barsten van de inspiratie en behoefte om weer mooi vol en schuimend bier in flessen te stoppen. Je ziet het: we krijgen het niet cadeau en echt rustig aan doen is er nog steeds niet bij voor de brouwmeesters…

Wordt vervolgd!